
Senur Akın Biçer
1969 Ceyhan doğumlu. İlköğretim hayatının ilk üç senesini Adana’da geçiren Akın sonrasında İstanbul’a yerleşti. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nden mezun oldu. Sanata olan büyük ilgisinden dolayı Londra’da uzak doğu fırça sanatı eğitimi aldı. Üçüncü üniversitesinde finans bölümünü tamamladı. İş hayatına 1989 yılında henüz üniversite eğitimini almadan babasının yanında atölyede başladı. Zamanın görüşünün aksine kadın-erkek eşitlikçi bir tutuma sahip olan baba figürü, Akın’ı iş konusunda destekleyici bir rol oynuyordu. İşin mutfağını öğrenmeye teşvik edilen Senur Akın Biçer, yeri geldi lehim yaptı, yeri geldi üretim hatlarına geçti montaj yaptı. Üretimin her alanında çeşitli görevler de bulundu. İlk önemli görevini ise kalıphanede kesme kalıplar yaparak icra etti.
Çıraklık döneminin akabinde 1995 senesinde Uzak Doğu’dan plastik enjeksiyon makinaları getirip satan bir firma kurdu. Kendi işini yürütürken bir yandan da babasının kurduğu SENUR A.Ş. ile ilgilendi. “Mucit mühendis” olarak bilinen babası Hasan Akın’ın 2001 yılında vefatı sonrasında ise tüm işlerin sorumluluğunu hür fikirli ve çalışkan kızı olarak üstlendi.
SENUR A.Ş. ile 1962 yılında tüketiciler için fonksiyonel, kaliteli, pratik ve yenilikçi ürünler tasarlayıp üretmek misyonuyla yola çıkan Senur, bu misyonla Türkiye’de küçük elektrikli ev aletleri sektöründe birçok ilke imza attı. Bilgi, deneyim ve teknolojisiyle Senur, dünya devlerinin de tercih ettiği üretici firmalardan biri haline geldi. Ar-Ge’ye büyük önem veren ve bu alanda büyük yatırımlar yapan Senur, Türkiye’de kendi alanında Ar-Ge bölümünü kuran ilk firmalardan birisi oldu. Bu çalışmalarının sonucunda Türkiye’nin ilk narenciye sıkacağını, ilk katı meyve sıkacağını, ilk mutfak robotunu, ilk halı yıkama makinesini, ilk et kıyma makinesini ve ilk et kıymalı mutfak robotunu üretti.
Akabinde Akın, üretim ve tasarım alanındaki engin tecrübe ve bilgisini tüketiciye daha iyi ulaştırmak adına şirket stratejisinde radikal bir değişiklikle 2001 yılında Arnica’yı hayata geçirdi. Kısa zamanda tüketicinin beğenisini ve takdirini kazanan Arnica 2009 yılında tüketiciler tarafından belirlenen “Tüketici Kalite Ödülü’nü’’ aldı. Ar-Ge konusuna da büyük önem veren Arnica, tüketicileri gerçek temizlikle kavuşturmak için “Tozu Yok Eden Teknoloji, DWS’yi” geliştirdi. Tüm Arnica marka su filtreli süpürgelerde bulunan bu patentli sistem ile tozun sudan kaçışı önlenmiştir. Arnica, tasarım ve Ar-Ge konusundaki başarısını, 2010 yılında Bora 4000 su filtreli elektrikli süpürgesiyle “Design Turkey 2010 Üstün Tasarım” ödülünü alarak kanıtladı. 2011 yılında da yine Bora 4000 ile satış rekorları kırarak, “Türkiye’nin en çok satan süpürgesi” unvanını başarıları arasına ekledi. Hem Türkiye’nin hem dünyanın tercih ettiği bir marka olan Arnica, üretimini İstanbul’da en son teknolojiyle donatılmış kırk bin metrekarelik ISO 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001 belgeli tesislerinde gerçekleştirmektedir. Dört yüz personeli ve yan sanayi zinciriyle Türkiye’ye iyi bir istihdam kaynağı da olan Arnica, Türkiye ekonomisine destek vermekte, başarı grafiğini hep yükseltmektedir. Arnica, bugün arkasındaki elli yıllık Senur deneyimi ve güvencesiyle Türkiye’de Küçük Elektrikli Ev Aletleri sektörünün liderlerinden biri haline gelmiştir.
Arnica yurt dışında da Türkiye’yi, otuz üç ülkede ve beş kıtada başarıyla temsil etmektedir. Senur Akın Biçer, halen Arnica Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine devam etmektedir.
Kaynak: 70 Çizgi Portre ve Biyografi Kitabı
Sitede bulunan içerikler izinsiz kopyalanamaz kullanılamaz.
© Fotoğraf Murat Arık