Sultan Tepe

Sultan Tepe 1966 Niğde’de doğdu. Yedi kardeş. Yaşadığı köy, Aladağların tepesine yakın, şehir ile bağlantı yolu olmayan bir dağ köyüydü. Köyde sadece ilk okul vardı. Orta okul ve lise için Niğde’ye gitmek gerekiyordu ki o günün yaşam şartları buna elvermediği ve çocuklar tarlada çalışıp evin geçimine katkıda bulunmak zorunda oldukları için ilk okuldan sonra okuyan da yoktu. İlkokuldan sonra Niğde’de okula başlayacaktı ama maddi sorunlar buna imkan vermiyordu. Yatılı okulun kendisi için bir çıkış kapısı olduğunu düşünerek sınava girdi.

Ablası Adana kız lisesini, kendisi İstanbul’da yatılı olarak Çamlıca kız lisesini kazandı. Kazandığı okul Hababam sınıfının çekildiği binaydı. O dönemler sınav sistemi değiştiği için üniversite sınavı istediği gibi geçmedi. İlk 15 tercihinin hepsinin Tıp fakültesi olmasına rağmen son tercihi olan ODTÜ’yü kazandı. Orada da yurtta kaldı. Okul hayatı boyunca devletin hep desteğini gördü ve bu ona, başarılı insanlara destek olunması gerektiğini aşıladı, geleceğe bakışını şekillendirdi.

Elektrik Elektronik Mühendislğinde de hep onur ödülüne layık görüldü. ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Fakültesini bitirdi. Eşi ile yolları 90’lı yılların başında kesişti. Sultan Tepe, Ankara’da bir gıda markasında fabrika müdürlüğü, eşi Hasan Tepe ise resim yaparak geçimini sağlıyordu. Ancak kafalarında hep ‘bir şeyler yapmak lazım’ fikri dolaşıyordu. Hasan Tepe, zaman zaman İhracatı Geliştirme Merkezi’ne (İGM) giderek talepleri inceliyordu. Hasan Tepe bu talepleri eve de getiriyor ve eşi Sultan Tepe ile birlikte bakıyorlardı. Derken bir gün getirdiği yeni bir talepte, istenilen ürünün İngilizce ‘clips’ olduğu yazıyordu. Birkaç farklı düğme bularak zarfın içine koydular ve talep eden adrese gönderdiler. Bir süre sonra firmadan bir cevap geldi ve yazıda ‘clips’ kelimesinin bir başka anlamının da kumaş kırpıntısı olduğunu ve kendilerinin de kot kırpıntısı talep ettiklerini yazıyordu. Bunun üzerine herhangi bir beklentileri olmadan birkaç kot kırpıntısı temin edip tekrar aynı adrese gönderdiler. Gelen cevapta gönderilen numunenin onaylandığı ve 20 ton sipariş geçtikleri yazıyordu, üstelik almak istedikleri fiyatı da eklemişlerdi. Kot parçaları özel bir kâğıt yapımında ve otomotiv alanında yalıtım keçesi imalatında kullanılıyordu. İşte bu onlar için adeta hayatlarının kırılma noktası oldu.

Temelleri 1992 yılında Ankara’da atılan ve üretim tesisi Hadımköy’de olan Tepar Tekstil, bugün Türkiye’nin nitelikli ve yenilikçi ipliklerini üretiyor. Ürettiği filament iplikler askeri ve balistik ürünler ile endüstriyel teknik tekstiller alanında kullanılıyor ve 35 ülkeye ihracat yapıyor.

Evli ve iki çocuk annesi olan Tepe, kadının ekonomideki cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalar yapmak için ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşları olan İTHİB ( İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birliği ) Yönetim Kurulu Üyeliği, İSO 7.Gurup Meclis Üyeliği ve İSO Yönetim kurulu görevlerinin yanı sıra TİM Kadın Konseyi Başkan yardımcılığı yapmaktadır. Ayrıca Fenerbahçe Spor Kulübü kongre üyesidir.

Sultan Tepe halen Tepar Tekstil San. ve Tic. A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Kaynak: 70 Çizgi Portre ve Biyografi Kitabı
Sitede bulunan içerikler izinsiz kopyalanamaz kullanılamaz.
© Fotoğraf Murat Arık