
Tarhan Telli
Tellioğlu ailesinin tek 11. nesil varisi olarak 1980’de İstanbul’da doğdu. Aynı zamanda dedesi Turhan Telli tarafından “benim kopyam” olarak adlandırılan küçük Telli, tüm okul öncesi dönemini oyuncaklarını parçalayarak, modifiye ederek ve kendi inşa ettiği araçlarla oynayarak geçirdi.
Aklında olanı yapmak için oyuncaklarını kırdığı ilk zamanlardan farklı olanı arama ve yapma tutkusu, davranışlarının ardındaki dinamiklerin kaynağını oluşturur. 15 yaşındayken çocukluk arkadaşı İlhan Sabancı’ya “Bekle ve gör İlhan, bunu yapacağım.” dedi. 16 yaşındayken haftalık harçlıkları ile birlikte 3 yıl boyunca Etiler’deki bir oto yıkamada çalışarak biriktirdikleri parayla gizlice bir motosiklet satın aldılar ve ebeveynlerinden saklayarak binmeyi öğrendiler.
Babası İrfan Telli, 16 yaşındayken bir hurdalıktan bir Amerikan off-road aracı satın aldı. Turhan Telli, ehliyetini alana kadar, 2 yıl boyunca, tüm zamanını oto tamir atölyelerinde harcadı. 4 silindiri 8 silindire yükseltti, düz vitesi otomatik olarak değiştirdi, rengi ve mobilyaları değiştirdi. Bir gün üstüne bir motor düştü ve kaburgalarını kırdı. Özetlemek gerekirse, araçlarda mümkün olan her modifikasyonu gerçekleştirdi ve deneyim kazandı.
Dahası, oto tamir atölyelerinde geçirdiği zaman nedeniyle, arkadaşları araba tamircilerinden birinin kızına aşık olduğundan şüpheleniyordu. Yine de aklında ve kalbinde bir şey vardı: hayalini gerçekleştirmek ve başarılı olmak. Çocukken, yeni oyuncaklarını parçalara ayırarak ve bu parçalarla kendi araçlarını inşa ederek, şimdi bu tutkuyu bir yaşam tarzına dönüştürmenin ve bu şekilde yaşamanın onun varlığı için vazgeçilmez olduğunu hissetti. Ne yapmak istediğinden emin olan Telli, Bahçeşehir Üniversitesi’nde görsel tasarım iletişimi eğitimi almaya karar verdi. Aynı zamanda kişiselleştirme konusunda özelleştirme, modifikasyon ve deneysel çalışmalar yapmaya devam etti.
Üniversiteden sonra ABD’ye giderek: “Aramızdaki farkın ne olduğunu görmek istiyorum. Beni işe alırsanız size para ödeyeceğim.” dediğinde garip karşılanır, sonunda işe alınır. Çalışıp işin becerilerini öğrenir, hatta yerleri siler. Ama bir motosiklet inşa edeceğini söylediğinde, yüzüne gülerek ona “Deli Türk” derlerdi. Amacı gözlemlemek, deneyim kazanmak ve ne yaptıklarını görmekti. 2,5 yıl boyunca ABD’nin farklı eyaletlerinde çok sayıda motosiklet üreticisi ile çalıştı ve işverenlerine günde 14,75 dolar ödedi ve sonunda her zamankinden daha büyük hedefleriyle eve döndü. Bugün, aynı şirketler motosiklet fuarlarında TT Custom Choppers’ın yanında yer kiralamaya çalışıyorlar.
Bu inançla 2005 yılında TT Custom Choppers şirketini kurdu ve ayrıca 2020 yılında Covid19 virüsünün patlaması ile TT Medical’i hayata geçirerek tüm dünyaya ihracat yapmaktadır. Dünyaca ünlü isimlere özel tasarımlar yaptı. Halen TT Custom Chopper’ın yöneticiliğini devam ettirmektedir.
Kaynak: 70 Çizgi Portre ve Biyografi Kitabı
Sitede bulunan içerikler izinsiz kopyalanamaz kullanılamaz.