Zuhal Gözüküçük

Zuhal Gözüküçük, 1952 yılında Sakarya’da doğdu. Otomotiv yedek parçaları satışı yapan bir babanın en küçük kızıdır. Erken yaşlarda, babasını ilkokul yıllarında kaybettikten sonra kendi ayakları üzerinde güçlü bir şekilde durmayı öğrendi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden mezun oldu. Dört yıl kadar özel sektörde laboratuvar ve kalite kontrol şefi olarak çalıştı. Ziraat mühendisi olarak 21 yıl çalıştıktan sonra emekli oldu.

Emekli olduğu yıl 1997’de hayat arkadaşını kaybeden Gözüküçük, eşinin mesleğini devam ettirme kararı aldı. Girişimcilik ruhunu devlet memuruyken dahi birçok yarışmaya katılarak göstermişti. Amatör terzi olarak Burda dergisinin yarışmalarında Türkiye 1.liği ödülleri elde etti.

Eşinin işi olan makine mühendisliğinde kendini geliştirmeye karar veren Gözüküçük, tek başına işin tüm sorumluluğunu üstlendi. Teknik anlamdaki eksilerini fark etmesi üzerine 1998 yılında, 47 yaşındayken üniversite sınavına girerek Erciyes Üniversitesi Makine Meslek Yüksekokulu’nda eğitim aldı.

Aldığı eğitim sonrası işine dört kolla sarıldı. Aynı zamanda 2 çocuğu da üniversiteden mezun olduktan sonra şirkete ortak olarak iş hacminin büyümesine katkı sağladı. Yurtdışına açılma gayesiyle, yurt dışındaki fuarlara gidip saha araştırmalarında bulundu.

2006 yılında ilk defa bir fuara katılan Gözüküçük Makina ilk ihracatını 2009 yılında gerçekleştirdi. O günden beri imalatının büyük bir kısmını Avrupa’ya ihraç etmekteler. Teknolojiyi önemseyen Gözüküçük Makina bugün otomotiv ve çeşitli sektörlere yan sanayi olarak hizmet üretiyor. 2016 yılında CERN’in açtığı ihalenin olumlu sonuçlanmasıyla birlikte CERN’e tedarikçi olarak çalışan Türkiye’deki 4 firmadan biri haline geldi ve CERN’in koruma kalkanının parçalarını üretmeye başladı.

Şu anda CERN’in ihalesiz işlerine de devam eden Gözüküçük Makina, CERN’de kullanım amaçlı atom parçacıklarının çalışması sırasında kullanılmak üzere koruma kalkanında kullanılacak parçalar üretiyor.

Kaynak: 70 Çizgi Portre ve Biyografi Kitabı
Sitede bulunan içerikler izinsiz kopyalanamaz kullanılamaz.
© Fotoğraf Murat Arık